Landelijke Vereniging Zelfstandig Ondernemers is van start - Alja Zorg en Wonen
17213
post-template-default,single,single-post,postid-17213,single-format-standard,bridge-core-3.1.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
VZOZ

Landelijke Vereniging Zelfstandig Ondernemers is van start

Landelijke Vereniging Zelfstandig Ondernemers is van start

Na een aantal maanden voorbereiding, is de landelijke Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg (VZOZ) van start. “Met 180.000 zzp’ers in de zorg werd het hoog tijd dat wij een eigen plek innemen binnen de zorgsector.”, aldus voorzitter René Dongelmans. “Via onze landelijke vereniging geven zelfstandig ondernemers in de zorg zichzelf eindelijk een stem en communiceren zij hun eigen standpunten. Dit kwam nog niet eerder voor.”

Zelfstandig zorgondernemers praten namens zelfstandig zorgondernemers

Vanaf 1 oktober 2023 is de belangenorganisatie Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg (VZOZ) van start. De oprichters zijn van mening dat zzp’ers in de zorg zelf aan het woord moeten komen en met één stem moeten spreken. René Dongelmans is als zelfstandig ondernemer actief in de GGZ en voorzitter van VZOZ. “Nederland kan niet zonder zzp’ers in de zorg. Vanaf nu is het ook mogelijk om ons aan tafel te vragen. We vinden het belangrijk dat de zelfstandig ondernemer in de zorg zelf een stem krijgt. Dat is de reden waarom wij onszelf hebben verenigd.” Het bestuur en haar leden bestaat louter uit zelfstandig ondernemers die actief zijn in de zorg. Vanaf 1 oktober 2023 is de belangenorganisatie

Onafhankelijke vereniging zonder commercieel belang

VZOZ wil kunnen zeggen waar het op staat, zonder rekening te moeten houden met commerciële belangen. Volgens Dongelmans was belangenbehartiging in de zorg aan vernieuwing toe. “We zagen dat bestaande zzp belangenorganisaties gehinderd worden door commerciële belangen. Het is niet eenvoudig om een standpunt in te nemen voor echt zelfstandig ondernemerschap als je dat klanten kost. We hebben een onafhankelijke vereniging opgericht met de Algemene Ledenvergadering (ALV) als hoogste orgaan. Een onafhankelijke vereniging zonder commercieel belang. Ondernemers in de zorg die samen met andere ondernemers een gezamenlijk geluid laten horen. Dat is in de wereld van zzp’ers in de zorg uniek te noemen.”

Representatieve achterban

Begin dit jaar gaf René Dongelmans aan het voortouw te nemen in de oprichting van een landelijke vereniging. Inmiddels heeft hij een bestuur en een jonge achterban om zich heen verzameld. Onderzoek eerder dit jaar liet duidelijk zien hoe een landelijke belangenbehartiger voor zorg zzp’ers eruit moest zien – als je het zzp’ers zelf vraagt. Het communiceren van een gezamenlijke stem, échte inspraak en lidmaatschap voor de achterban, een bestuur dat uit zorgprofessionals bestaat en ervaringsdeskundige is met zzp, plus een onafhankelijke rechtspersoon zonder commercieel belang. Dat waren de voorwaarden. “VZOZ voldoet aan al deze eisen. Een representatieve achterban is van groot belang als je serieus genomen wil worden en invloed uit wil kunnen oefenen. Met alles wat er op dit moment speelt rondom zzp’ers en zzp’ers in de zorg zijn we geen dag te vroeg.”

Alja Zorg en Wonen is per 3 oktober 2023 lid van de VZOZ

Bron: VZOZ (artikel: Landelijke Vereniging Ondernemers in de zorg is van start)