Mensen die AAN de zorg werken en mensen die IN de zorg werken - Alja Zorg en Wonen
zorgondernemer
17319
post-template-default,single,single-post,postid-17319,single-format-standard,bridge-core-3.3.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.8.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive
Mensen die AAN de zorg werken en mensen die IN de zorg werken

Mensen die AAN de zorg werken en mensen die IN de zorg werken

Mensen die AAN de zorg werken en mensen die IN de zorg werken

Op 4 april verscheen er in het NRC een opiniestuk van wethouder Slikker (wethouder zorg en wonen in Den Bosch) en zorgbestuurder van der Linden (bestuurder bij Cello). De kop van het artikel luidt: “Maak van een vast contract voor de zorg weer de norm”. Een prachtig staaltje van struisvogelvisie en paard achter de wagen spannen. Het feit dat zzp-ers in de zorg bestaan is een direct gevolg van het algehele slecht werkgeverschap van de werkgevers binnen de zorg. De afgelopen jaren verlaten 25.000 zorgprofessionals per maand vroegtijdig (dus exclusief de gepensioneerden) de zorg. De redenen die deze verlaters geven zijn: slechte combinatie werk/privé (roostering die te knellend wordt ervaren), slechte salariëring (loonkloof) en de administratieve rompslomp waardoor de professional zich niet met zijn/haar beroep kan bezighouden. Van die enorme groep professionals die de zorg verlaten blijft 10% behouden voor de zorg, in de vorm van zzp-er. Onderzoeken wijzen uit dat deze groep gelukkiger is in het werk, vrijwel geen ziekteverzuim kent en gemiddeld meer uren in de zorg werkt dan de professionals in loondienst.

Zelfstandig ondernemers dwingen (terug) in loondienst te gaan is niet de oplossing

Men zegt in het artikel dat het tekort aan personeel in de zorg nijpend is en dat het tekort ongekend groot zal gaan worden. Door de groep zzp-ers, zo’n 200.000 professionals, terug in loondienst te willen jagen zal ervoor zorgen dat ruim meer dan de helft hiervan alsnog de zorg zullen verlaten. De reflex in het artikel is dat de zzp-er de belichaming van het kwaad is. Zij maken de zorg veel duurder dan nodig, er worden door bemiddelaars 3 miljard aan zorggeld opgestreken en de kwaliteit van zorg vermindert, dit tot grote verontwaardiging van vast personeel, aldus het relaas in het artikel.

Mensen die AAN de zorg werken en mensen die IN de zorg werken

VZOZ ziet een compleet andere realiteit. Het feit dat de zzp-er in de zorg bestaat is een gevolg van slecht werkgeverschap in de zorg. Het is een gevolg van het feit dat dat decennia lang de loonkloof in stand gehouden wordt waardoor de zorgprofessionals duizenden euro’s per jaar minder verdienen dan leraren en ambtenaren met een gelijkwaardig opleidings- en ervarings- niveau. Minister Helder zei afgelopen maand nog in de 2e kamer dat ze niet bereid was de loonkloof te dichten, simpelweg omdat dit teveel geld zou kosten. Daarnaast zijn er onderzoeken, o.a. van Berenschot, die uitwijzen dat wanneer men appels met appels vergelijkt de zzp-er in de zorg helemaal niet duurder is. Wat er voor nodig is om dat te zien is dat men alle parameters hiervoor goed in beeld krijgt. Bijvoorbeeld dat een zzp-er die wordt ingehuurd 100% van de ingehuurde uren aan het bed staat, geen uren en euro’s kost aan opleidingen en nutteloze vergaderingen. Ziekte-uitval kost de inhurende partij nul euro, terwijl elke zorgorganisatie gemiddeld 8% extra aan loonkosten kwijt is aan ziekteverzuim, daarnaast komen dan nog de kosten voor vervanging.

De kwaliteit van zorg zou afnemen door inzet van zzp-ers. VZOZ constateert dat de cliënten en collega’s in loondienst hier in de praktijk geheel anders naar kijken. Het valt VZOZ in het bijzonder op dat veel mensen die werken AAN de zorg een onrealistische kijk hebben op mensen die werken IN de zorg. De manier hoe zorgorganisaties zzp-ers inzetten veroorzaakt discontinuïteit. Het feit dat er zoveel zorgprofessionals de zorg verlaten veroorzaakt discontinuïteit. Dat deze discontinuïteit een verlies aan kwaliteit veroorzaakt onderschrijft VZOZ, maar dat ligt overduidelijk niet aan de zzp-er in de zorg.

Het is hoog tijd om op alle niveaus te beseffen en te erkennen om te stoppen met zzp-ers in de zorg de schuld te geven van veel misstanden in de zorg. Kijk eens een tijdje goed in de spiegel en stel jezelf de vraag ‘wat hebben wij laten liggen, wat moeten wij doen om ervoor te zorgen dat de zorgprofessional behouden blijft voor de zorg’. Of beter nog, weer terugkeert naar de zorg.

VZOZ gaat graag in gesprek met alle relevante partijen om hen hierbij te helpen, maar dat vraagt ook een grote inspanning van hen en veel zelfreflectie. Wat er in ieder geval niet bij past is de negatieve framing jegens de zzp-er in de zorg. Men moet zich beseffen dat men nu al niet meer zonder hun tomeloze inzet kan bestaan als zorginstellingen. Dus een beetje respect zou op zijn plaats zijn.

Bron: VZOZ Ledenvereniging