27 feb Zorgsector wacht op vervolg fiscaal kader zzp zorg
Zorgsector wacht op vervolg fiscaal kader zzp zorg
Wanneer komt er duidelijkheid over het werken met zzp’ers in de zorg? De zorgsector wacht op het vervolg van het fiscaal kader zzp zorg, terwijl ondertussen de concept wet van demissionair minister van Gennip boven de markt blijft hangen. In dit artikel de laatste stand van zaken.
Fiscaal kader als constructieve route
Tot op heden staat de ingangsdatum van 1 juli 2024 nog steeds overeind voor het fiscaal kader zzp zorg. Het kader moet duidelijkheid geven over hoe je als zzp’er veilig zelfstandig kunt ondernemen voor opdrachtgevers in de zorg. Helaas struikelde de publicatie van het fiscaal kader zorg op 30 januari pal voor haar publicatie een dag later. Waar het probleem precies zit is onduidelijk, maar wat de Belastingdienst betreft gaat het overleg over het kader gewoon door. Nu we de maand maart binnenkort starten begint de tijd te dringen: de zorgsector heeft tijd nodig om zich na de publicatie op te maken voor de implementatie. Mocht er een akkoord komen over het fiscaal kader, dan wordt dit door steeds meer partijen gezien als een constructieve route. Het zou een sector-specifieke oplossing zijn voor de zorg bij het werken met zzp’ers.
‘Schijnzelfstandigheid aanpakken, ondernemerschap stimuleren’
Ondertussen beginnen opdrachtgevers zich steviger te oriënteren op de bedoeling van het fiscaal kader en schakelen zij daar het veld bij in. Zo stellen de grootste VVT zorgorganisatie Espria en belangenorganisatie SoloPartners samen in een nieuwsbericht dat het fiscaal kader een kans is om “de profilering en professionaliteit van zzp’ers” te stimuleren. De belangenorganisatie voor zzp’ers wil opdrachtgevers helpen om schijnzelfstandigen in de zorg te onderscheiden van zelfstandig ondernemers. Beide organisaties zien het fiscaal kader als een “goed hulpmiddel om schijnzelfstandigheid aan te pakken.” De belangenorganisatie met zo’n 40.000 aangesloten zzp’ers, stelt vast dat niet iedere zzp’er in de zorg een zelfstandig ondernemer is. “Er is op dat gebied nog veel werk aan de winkel”, zo stelt SoloPartners, dat opdrachtgevers uit gaat leggen wat je van zelfstandig ondernemers mag verwachten.
‘Fiscaal kader leidt af van noodzaak goed werkgeverschap’
In een blog op Zorgvisie wijzen twee ‘zorginnovators’ erop dat een fiscaal kader de problemen op de arbeidsmarkt niet op gaat lossen. Het fiscaal kader geeft geen antwoord op het waarom zoveel zorgmedewerkers kiezen voor zzp-schap. Zo’n kader is geen duurzame oplossing voor de arbeidsmarkt als geheel. Proberen grip te krijgen op de zzp’er in de zorg is vooral symptoombestrijding, zo stellen de auteurs. Daarnaast is het niet zo dat via dwang een deel van de zorgmedewerkers zomaar terugkeert naar loondienst “als er niets veranderd is aan de situatie waardoor ze zijn weggaan.” Het blijft ook voor de aankomende tijd voor werkgevers “een uitdaging om te werken aan een sector waar het voor verschillende type mensen met verschillende behoeften aantrekkelijk is om in loondienst te werken.” De noodzaak tot goed werkgeverschap wordt dus niet minder met een fiscaal kader.
Van Gennip mag door met concept wet
Samengevat wacht de zorgsector op het vervolg rondom het fiscaal kader zzp zorg. Niet zonder reden. De concept wet van minister van Gennip is niet van tafel. Deze wet staat ver af van een minnelijke oplossing voor de zorg en leidde er al toe dat werkgevers in de zorg de wet afwezen. In onze laatste update over de concept wet van minister van Gennip spraken we over het splitsen van de wet op zo’n manier dat het ‘inbedding = dienstverband’ stuk zou worden doorgestreept. Daar voelt de minister niets voor. Van Gennip hield een kamermotie van VVD, SGP en Nieuw Sociaal Contract aan en krijgt de kans om met een aangepaste versie van haar zzp-wet te komen. GroenLinks-PvdA en D66 zijn voorstander van de stevige koers van de minister en steunden de motie om de wet te splitsen dan ook niet. Een kamerlid van D66 gaf aan dat “er mensen zijn die tegen hogere tarieven werken als zzp’er terwijl ze in loondienst moeten zijn. Vooral in de zorg en het onderwijs is dat een probleem.” De publicatie van de nieuwe wet per 1e kwartaal 2025 staat inmiddels formeel wel onder druk. Voor de zorgsector blijft het fiscaal kader zzp zorg de snelste en meest constructieve route naar een duurzame positie voor zelfstandig ondernemers in de zorg. De vraag is wel of en wanneer een akkoord bereikt wordt.
Bron: Zzp-er in de zorg